GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« mei 2024 »
zomadiwodovrza
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM grasbaanraces Zuidlaren 5 september

 

 

Na een lange zomerpauze konden de VTBM coureurs afgelopen weekend eindelijk weer eens de strijd met elkaar aanbinden. Zuidlaren was het toneel van de voorlaatste wedstrijd voor het VTBM kampioenschap.

 

De wedstrijd in Zuidlaren stond voor 29 augustus op de rol maar kon toen geen doorgang vinden door de slechte weersomstandigheden. Een grote teleurstelling voor de organisatie maar een nieuwe kans bood zich al snel aan. De voor 5 september geplande wedstrijd in Nijeveen kon ook niet doorgaan omdat het circuit volledig blank stond door de vele regen. Wim ter Braake, de organisator van de races in Nijeveen, meldde het gelukkig al vroeg in de week aan het VTBM bestuur waardoor in allerijl gezocht kon worden naar een ander circuit. De familie Pieters van Ijsboerderij de Osbroeken was er snel uit en bood het circuit in Zuidlaren aan en ook de gemeente Tynaarlo was bereid de vergunning een weekje te verschuiven. Hiermee ging het licht op groen voor de eerste grasbaanraces in Zuidlaren.

 

Een lekker zonnetje en een fris windje zorgden ervoor dat het s morgens nog vochtige circuit vlot opdroogde en hierdoor een perfecte ondergrond bood voor spannende races. Ook de prima baandiensten droegen bij aan een uitstekende basis voor mooie wedstrijden.

 

De Toppers in de Dop werden opgedeeld in 2 categorieën. De onderlinge snelheidsverschillen zijn, mede door de vele nieuwe aanmeldingen, behoorlijk groot geworden en daarom werd de keuze gemaakt de Toppers op te delen in een A en B groep. In de B groep leek het lang Remco Koopman te worden die zijn eerste zege ging pakken. Koopman nam een prima start en reed een mooie voorsprong bij elkaar. In de laatste ronde ging het echter mis voor de jonge coureur. Remco ging iets te vroeg op het gas en het achterwiel stapte weg. Met een heuse high-sider werd de onfortuinlijke coureur uit het zadel geworpen en ging een verdiende zege in rook op. Jarno Terpstra profiteerde optimaal. Terpstra had een slechte start en moest zich een weg naar voren banen. Eenmaal op de 2e plaats aangekomen was het gaatje naar Koopman erg groot en leek hij zich te moeten schikken met een 2e plaats, door de val van Koopman werd dat echter een overwinning. Illian van der Linde reed een prima wedstrijd en werd keurig 2e voor Jeffrey de Boer.

 

De A-groep ging aan de start met 5 snelle coureurs. Patrick Stegeman toonde zich weer eens de snelste Topper en ging met de zege aan de haal. Kyra Wassenaar reed ook een prima wedstrijd en leverde een mooie strijd met Duncan Hoevens Maik Stegeman. Kyra verzamelde net even wat meer punten als Duncan en Maik die respectievelijk 3e en 4e werden. Duncan Hoevens stapte in de uitloopronde nog even hard van zijn KTM maar als een echte bikkel verbeet hij zijn tranen en verliet onder luid applaus de baan.

 

In de 50cc waren prachtige wedstrijden te zien. Telkens was het Robin de Haan die de beste start nam en het veld mocht aanvoeren. Robin wordt elke week sneller maar moest toch telkens het hoofd buigen voor de niet te stoppen Oege de Haan. Oege liet telkens iedereen zijn hielen zien maar moest in de 2e manche wel even het hoofd buigen voor Jeffrey Siebesma. Siebesma leverde punten in voor het kampioenschap door slechts 4e te worden na technische problemen. Oege de Haan deed met zijn overwinning goede zaken en gaat nu aan de leiding in het kampioenschap. Robin de Haan zag zijn sterke optreden beloont met een 2e plaats voor de sterk rijdende Sybe Grouwstra.

 

In de 65cc was het zoals vertrouwd de 2 strijd tussen Bonne van der Kooi en Jeffrey Oppersma. De finale in Zuidlaren was er een om in te lijsten. Van der Kooi vertrok op kop terwijl Oppersma vanuit het middenveld snel naar voren wist te stormen. In de 3e ronde nam Oppersma de leiding over en leek hij weg te rijden van Bonne maar de kleine terriër uit Noardburgum geeft nooit op en deed er nog een schepje bovenop. Met een ultieme eindsprint wist van der Kooi de zege te pakken met slechts een banddikte voorsprong op Oppersma. Michiel Knap vocht de hele wedstrijd een boeiende strijd uit met Dave Meijerink en Jordi Vermanen en reed naar een 3e plaats. Mijerink probeerde in de laatste ronde nog van alles maar een foutje deed hem als 5e finishen.

 

 

Een afvaardiging van 3 coureurs in de Bromfietsen was paraat om de strijd aan te binden. Lambert Veltman en Roelof Postma maakten er een boeiende strijd van en verdeelden de overwinningen. De 3e manche moest de beslissing brengen en hier was Veltman net even sterker dan Postma. Ele Sietse Kingma maakte het podium compleet. Kingma heeft niet het budget van de beide kopmannen en moet het met een minder snelle machine doen. Kingma rijdt echter dapper zijn wedstrijden en is er altijd als de kippen bij als de snellere mannen een steek laten vallen.

 

Ook in de Damesklasse was er weer veel te genieten voor de toeschouwers. De Dames lieten motorsport van de bovenste plank zien en streden voor elke meter. Sylvana Postma was uiteindelijk de snelste dame en pakte een mooie zege. Annelies Veensma reed naar een verdienstelijke 2e plaats al had Annelies wat geluk door een coulante referee in de 1e manche. Veensma reed tegen het achterwiel van de sterk rijdende Anderea de Vries en kreeg hierbij haar stuur in de maag. Annelies was even de lucht kwijt en zette haar machine stil langs de kant en viel daarbij om. De referee gaf vervolgens rood maar liet haar wel toe bij de herstart. Veensma liet vervolgens zien een uitstekend coureur te zijn door de winst in de 1e manche voor zich op te eisen. Priscilla Wolgen knokte zich naar een 3e plaats maar kreeg deze niet cadeau. Ineke Renkema en Anderea de Vries maakten haar het leven flink zuur, waarbij Anderea zelfs in de 3e manche brutaal de 3e plek voor zich opeiste. De pas 11 jarige jongedame uit de Westereen ontpopt zich tot de ontdekking bij de Dames dit jaar. Ze begon het seizoen in de 85cc maar leek daar te verpieteren. De dispensatie naar de Damesklasse zorgde ervoor dat het plezier weer terugkwam in de sport en inmiddels laat Anderea weer zien dat zij een dame is om rekening mee te houden.

 

 

 

 

 

 

 

Smullen was het ook in de 85cc. De finale werd een waar spektakelstuk waarin aanvankelijk 5 rijders streden voor de zege. Constant werd er van positie gewisseld waarbij er elke bocht een nieuwe koploper was. Uiteindelijk was Rick Douma het spelletje zat en sloop er stiekem tussenuit terwijl de concurrentie elkaar het leven zuur maakte. Douma reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning terwijl Auke de Graaf de 2e plek voor zich opeiste voor Sjon Ellens en Anne Bos. Joey van Kammen mengde zich ook in deze strijd maar werd uiteindelijk gediskwalificeerd in de finale omdat hij buiten de baan was geweest. Leon Land liet het publiek in de uitloopronde nog flink schrikken door hard van zijn Suzuki te stappen. Uiteindelijk kon Land met een dikke enkel het rennerskwartier weer opzoeken.

 

Zoals al het hele seizoen was het ook nu weer spannend in de 125cc Jeugd.  In Zuidlaren was de overwinning voor Ruben Guikema. Guikema pakte een uitstekende start en sloeg alle aanvallen van de achtervolgers koel af. Evert van Til reed verrassend naar een 2e plaats net voor Siebe van Dekken en Stef Hamstra.

 

Voor Frank Hamming was de wedstrijd in Zuidlaren een thuiswedstrijd maar het had weinig gescheeld of Hamming had niet aan de start kunnen komen. Hamming won de voorafgaande avond de NK races in Uithuizen en daarna moest het motorblok geopend worden voor een cilindercontrole door de KNMV. Omdat de races in Uithuizen pas zeer laat waren afgelopen had Hamming geen kans het blok weer raceklaar te krijgen en kon hij niet starten met zijn wedstrijdmachine. Hamming had gelukkig nog een reservemachine achter de hand en kon daarmee aan de start verschijnen. Hamming deed wat er van hem verwacht werd en pakte koel de zege bij de 125cc Senioren. Achter zijn rug werd driftig gestreden door Jan Okke Loonstra en Rindert Boonstra. Loonstra toonde zich uiteindelijk de sterkste van de 2 en mocht als 2e naar het podium. Boonstra moest tevreden zijn met een 3e plaats.

 

Hans Veenstra was oppermachtig in de VT klasse. Veenstra won al zijn series en ook in de finale nam hij snel afstand van de achtervolgers. Dave Bos vocht een stevig robbertje uit met Rienk Roersma en Yde Verhaag. Bos liet zich de kaas niet van het brood eten en de RSF MXparts coureur werd keurig 2e. Rienk Roersma wist zich in de laatste ronde nog langs Verhaag te worstelen en werd prima 3e. Klassementsleider Peter van Dekken dacht goede zaken te kunnen doen voor het kampioenschap doordat Mark Dijkstra door valpartijen en pech achtervolgt slechts 21e werd. Van Dekken kon met een zege een voorschot nemen op de titel. Zijn KTM dacht er anders over en wilde niet starten in de fuik voor het oprijden naar het startlint. Snel kreeg hij de motor aangeboden van Jille Pultrum en hiermee moest het dan gaan gebeuren. Van Dekken liet echter de machine afslaan bij de start en zocht teleurgesteld de zijlijn op. Toen iedereen over de finish was probeerde van Dekken de KTM aan te trappen en kwam er toen ineens achter dat Pultrums KTM beschikte over een startmotor!. Had hij dat eerder geweten had hij de strijd kunnen vervolgen na de mislukte start en misschien nog wat extra punten kunnen verzamelen. Boos op zichzelf zocht van Dekken het rennerskwartier op, maar s avonds was er gelukkig weer een lach te vinden op het gezicht van de racende zanger.

 

De Shorttrack klasse werd weer eens gedomineerd door Berry de Vos. De razendsnelle coureur uit Hoogkerk laat er dit jaar geen twijfel over bestaan dat hij de sterkste rijder is in de Shorttrack klasse en boekte weer een overtuigende zege. Toch had hij het in de eerste serie lastig met Ruben de Jong. De Jong produceerde een raketstart en hield De Vos knap achter zich. Wat De Vos ook probeerde De Jong hield het gaatje gesloten en liet hiermee zien dat hij zeker niet van plan was zich zomaar bij de heerschappij van De Vos neer te leggen. In de finale was het echter De Vos die een prima start had en iedereen slechts nog de uitlaat van zijn Honda liet zien. Dirk Werkman wist al snel zich te ontdoen van Klaas Poppinga en reed naar een 2e plaats. Poppinga op zijn beurt moest afrekenen met Ruben de Jong en had al zijn ervaring nodig om De Jong achter zich te houden. Met name in de bochten leek De Jong sneller, de rechte stukken echter waren in het voordeel van de snelle KTM van Poppinga, die hierdoor de strijd in zijn voordeel kon beslissen.