GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juni 2024 »
zomadiwodovrza
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Kampioensraces Zuidbroek

1 mei 2011

 

Het Groningse Zuidbroek was het decor voor de 4 ronde van het VTBM kampioenschap. Op de betonharde kleipiste streden alle Jeugdklassen aangevuld met de Veteranen en Dames om de punten voor het kampioenschap.

 De grote droogte en het extreem mooie weer van de afgelopen tijd zorgden er nog even voor dat de races aan een zijden draadje hingen. De MC Zuidbroek en de Zuidbroekse ondernemer Willem Jan Lageman sloegen echter de handen ineen en zorgen met pompen en leidingen voor een ware zondvloed op het circuit. Het circuit werd letterlijk onder water gezet en mede dankzij deze fantastische inspanningen was het circuit toch prima berijdbaar. Helaas werkte moedertje Natuur niet helemaal mee. Ondanks de imposante hoeveelheid water die op het circuit werd gebracht begon de baan in de loop van de dag meer en meer te stuiven, hierdoor moest de wedstrijdleiding uiteindelijk beslissen het aantal coureurs in de finales drastisch terug te brengen om zo het stof enigszins binnen de perken te houden en iedereen veilig haar wedstrijden te laten rijden.

 Veel strijd was er te zien bij de Toppers in de Dop. De kleinsten lieten zien niet bijzonder onder de indruk te zijn van de toch lastige baan in Zuidbroek en maakten er een leuke wedstrijd van. Illian van de Linde was uiteindelijk de sterkste. De KTM coureur uit Boelenslaan wist zijn beide series te winnen en wist ook de finale in zijn voordeel te beslissen. Toch werd de overwinning niet cadeau gedaan. Chris Andreas liet merken ook prima uit de voeten te kunnen op de harde piste en nam in de finale zelfs kopstart. Lang hielden de beide coureurs het spannend aan de kop van het veld maar uiteindelijk moest Chris zich toch gewonnen geven. De 3e plaats was er voor Simon van Burgel. Simon wist zijn eerste serie te winnen maar kende een moeizame 2e heat. In de finale was hij echter weer prima bij de les en stuurde hij zich naar een prima 3e plaats net voor Nynke Sijbesma.

 Ook in de 50cc was er grote strijd te zien. Duncan Hoevens was de hele dag prima op dreef maar schoof in de 3e manche even onderuit. De kleine coureur uit Witmarsum pakte echter snel zijn machine weer op een snelde achter het veld aan. Ondanks zijn fantastische inzet werd hij slechts 8e in deze manche en hiermee verspeelde hij de zege. De zege ging nu naar Lukas van Burgel. Lukas had in alle manches wat probleempjes bij de start en moest telkens zich een weg naar voren banen door het veld. Van Burgel slaagde hier prima in want met 2 2e plaatsen en een overwinning in de 3e manche deed hij prima zaken. Jarno Terpstra moest in Oosterwolde nog teleurgesteld toe kijken hoe de 3e plaats aan zijn neus voorbij ging. In Zuidbroek kreeg hij echter loon naar werken en mocht hij trots op de 3e trede van het podium gaan staan. Een prima prestatie voor de kleine coureur want het is pas zijn 2e wedstrijd bij de 50cc. Patrick en Maik Stegeman werden respectievelijk 4e en 5e op Zuidbroek, een prima opsteker voor de beide mannen want de thuiswedstrijd in Rouveen staat immers voor de deur. De Rouveenster coureurs zorgden nog wel voor de nodige hilariteit op het circuit. Pa was vergeten even de benzinekranen los te zetten van de coureurs en beide coureurs strandden zonder benzine terwijl ze opreden naar de start van de 1e manche. Gelukkig werd het snel opgelost met behulp van de nodige mensen en konden beiden gewoon van start gaan.

 Bonne van de Kooi vierde zijn verjaardag op Zuidbroek. Racen was belangrijker als een feestje en dus werd de visite gewoon meegenomen naar Zuidbroek. Bonne gaf zichzelf een mooi cadeautje door de wedstrijd overtuigend op zijn naam te brengen. Bonne liet de concurrentie geen enkele kans en won zijn series en de finale. Lazar de Vries pakte een keurige 2e plaats. Lazar moest zich via de B-finale plaatsen voor de A-finale en pakte een prima start in de finale. Wel moest hij zich nog even langs Jimmy Tuinstra vechten, hij stuurde daar echter op keurige wijze langs en dus was een mooie 2e plaats een feit. Jimmy Tuinstra kon ook zeer tevreden terug kijken op de races in Zuidbroek. Met prima starts legde Jimmy een uitstekende basis voor zijn 3e plaats. Oege de Haan zal de races in Zuidbroek het liefste heel snel vergeten. De snelle coureur uit Ureterp stapte in zijn beide series van zijn machine en scoorde geen punten. Nadat de wedstrijdleiding zich gedwongen zag de groepen in de finales te verkleinen ivm met stof waren de druiven helemaal zuur. De Haan kwam terecht in de C-finale en kon zich dus niet meer plaatsen voor de A-finale. De C finale werd met speels gemak gewonnen maar meer als de 10e plaats zat er niet in voor Oege. Ook Jordy Vermanen liet veel punten liggen in de titelstrijd. Vermanen werd in de 1e serie geconfronteerd met machineproblemen maar wist zijn machine nog wel naar de finish te brengen. De KTM was echter niet meer te repareren en Vermanen moest een beroep doen op zijn collega coureurs om een machine te lenen voor de 2e serie en de finales. Voor de 2e serie kon hij de machine lenen van Jeffrey Sijbesma en de finales werden gereden op de motor van Christian Wagemans. Vermanen wist zich uiteindelijk nog te plaatsen voor de A-finale maar kwam ten val en moest de strijd staken. Vermanen eindigde hierdoor als 6e.

 De Bromfietsklasse werd een prooi voor Lambert Veltman. Veltman bracht alle series op zijn naam en scoorde dus maximaal. Roelof Postma moest tevreden zijn met een 2e plaats. Postma was wel erg snel maar maakte te veel fouten om het Veltman heel moeilijk te maken. Willem Osinga maakte een uitstapje naar de Bromfietsklasse. Osinga rijdt normaal in de 125cc Jeugd maar had de motor stuk en kon een snelle brommer lenen. Het rijden in de Bromfietsklasse ging Osinga uitstekend af want hij reed naar een keurige 3e plaats. Ondanks de mooie races bij de Bromfietsen was er ook een hoop pech in deze klasse. Gerrit van de Horn zag zijn dag al vroeg eindigen toen het carter van zijn machine uit elkaar spatte en Feike van der Vaart brak bij een val zijn sleutelbeen. Ele Sietse Kingma zag Feike voor zijn neus vallen en reageerde uitstekend door zijn machine plat te leggen en daarmee van der Vaart te ontwijken. Wel raakte daarbij zijn Honda zwaar beschadigd, door flink wat sleutelwerk en improvisatietalent kon Kingma later nog wel starten maar een hoge klassering zat er helaas niet in.

 Anne Bos toonde zich de sterkste coureur in de 85cc. Bos moest in de series nog zijn meerdere erkennen in Joey van Kammen maar sloeg in de finale toe. In een spannende finale stuurde Bos zijn Suzuki handig langs de KTM van Van Kammen. Beide rijders maakten er een boeiende strijd van waarbij meerdere malen van positie werd gewisseld. Bos bleek uiteindelijk de koelste te zijn en pakte zijn 1e zege van het seizoen. Van Kammen moest tevreden zijn met de 2e plaats. Verrassend was de 3e plaats voor Melvin Stegeman. Stegeman, woonachtig in Menaldum, kon de hele dag met de besten mee maar foutjes in de series lieten hem telkens net wat terugvallen. In de finale vielen echter alle stukjes op hun plaats en Stegeman wist alle aanvallen van Arnee Elsinga en Jeffrey Oppersma af te slaan en boekte een verdiende podiumplaats. Stegeman vierde hem echter als een overwinning en liet glunderend weten dat deze 3e plaats naar meer smaakte. Arnee Elsinga eindigde uiteindelijk als 4e net voor Jeffrey Oppersma.

 Priscilla Wolgen bracht de wedstrijd bij de Dames op haar naam. Priscilla gaf haar zelfvertrouwen een flinke boost met deze zege, de laatste weken werd ze achtervolgd door pech en kon zij haar draai niet echt vinden. Op Zuidbroek wist ze al snel de goede lijnen te vinden en een 2e plaats in de 1e serie werd opgevolgd met 2 klinkende overwinningen waardoor haar 1e zege bij de VTBM een feit werd. Annelies Veensma pakte een hele mooie 2e plaats. Veensma startte de dag uitstekend met een overwinning in de 1e manche, maar moest in de andere manches toch telkens de ontketende Wolgen voor zich duldden. Verrassend was de 3e plaats van Anderea de Vries niet. De benjamin van de Damesklasse was de laatste tijd al uitstekend op dreef maar zij kon het nog niet omzetten in klinkende resultaten. Op Zuidbroek kwam er eindelijk uit wat er al een tijdje in het vat zat. In de 3e manche nam Anderea zelfs brutaal het heft in handen en moest Priscilla Wolgen er nog even flink voor aanzetten om haar te passeren. Uiteindelijk was de coureur uit Ter Apel net te snel maar een prima 2e plaats was ruim voldoende om een podiumplaats veilig te stellen.

 In de 125cc Jeugd ging de overwinning naar Ruben Guikema. Guikema verkeert op het moment in bloedvorm getuige zijn uitstekende overwinning in het ONK ST2 in Balkbrug op 2e paasdag. Ook in Zuidbroek heerste Guikema over het veld. Toch kwam de zege niet heel makkelijk tot stand. Richard Ijbema had het ook prima naar zijn zin op de harde kleibaan in Zuidbroek. Ijbema nam in de finale meerdere malen de maat van Guikema en wist zelfs even de leiding in handen te nemen. Na 4 ronden kwam de Husqvarna coureur echter net te kort voor de zege. Toch was Ijbema dik tevreden met dit resultaat. Stef Hamstra wist beslag te leggen op de 3e plaats. Aanvankelijk moest Hamstra het uitvechten met Auke de Graaf voor de laatste podiumplaats. De Graaf kende echter de nodige problemen met de harde ondergrond en uiteindelijk wist Hamstra toch nog eenvoudig de 3e plaats te pakken. De Graaf moest tevreden zijn met een 4e plaats

 De Veteranen maakten er een prachtige strijd van. Henk Haantjes was telkens de man met de snelste start maar zag toch telkens iemand langszij komen. In de 1e manche was het Simon Reitsma die op de streep de man uit Woudsend wist te kloppen. In de 2e manche was het andermaal Reitsma die Haantjes te snel af was. Jacob Wolgen kon het tempo van de beide mannen telkens prima volgen maar kon net niet het gaatje vinden om de mannen voor hem te passeren. Wolgen, luid aangemoedigd door beide dochters en schoonzonen, ging er in de 3e manche nog eens even goed voor zitten en pakte in deze manche zelfs keurig de zege. Hiermee maakte hij het feestje in huize Wolgen nog eventjes wat groter want naast de zege van dochter Priscilla eindigde Jakob in zijn klasse als 2e. Ongetwijfeld zullen beide schoonzonen, Pascal Swart en Dirk Fabriek, tussendoor de nodige tips hebben gegeven die aan dit resultaat bijgedragen hebben. De winst bij de Veteranen was er voor Simon Reitsma. De ijsracer uit Westhoek liet zien het ook bij de zomerse temperaturen prima naar zijn zin te hebben en pakte in 2 manches de zege. Voor Henk Haantjes was er slechts een 3e plaats weggelegd. Voor Haantjes waren de races telkens net wat te lang en na prima starts, waarbij steevast de leiding werd genomen, moest hij aan het einde net een ander voor laten gaan. Lachend werd echter de 3e plaats op het podium ingenomen, waarbij ook maar weer eens bleek dat het bij de Veteranen ook echt om de lol gaat. Berend van de Velde eindigde als 4e terwijl Roelof Jan Veldhuis in zijn bekende stijl naar de 5e plaats danste.

 Over 2 weken is de volgende ronde van het VTBM kampioenschap. Dan op het uiterst sfeervolle circuit van Westeremden.