GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juni 2024 »
zomadiwodovrza
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Kampioensraces Roden

20 juli 2014

 

Na een afwezigheid van 3 jaar stond op zondag 20 juli het Baansport Centrum Roden voor het eerst weer op de VTBM kalender.

 

Het Baansport Centrum, tegenwoordig omgedoopt tot Speed Center Roden zat ruim 2 jaar dicht na een conflict tussen de beheerstichting SERMS en de hurende clubs MVK en SMR. Sinds begin 2014 zit er gelukkig weer schot in de zaak en heeft het centrum de poorten weer geopend voor trainingen en races. Een nieuwe beheersstichting is opgericht waarin naast MVK en SMR ook de gemeente Noordenveld een rol speelt samen met KNMV en VTBM. Deze nieuwe stichting zal zorg gaan dragen voor de verhuur van het centrum als ook onderhoud en aanverwante zaken. Er wordt nog altijd over gesproken wie welke rol daarin moet spelen en dat zorgde nog even voor een hobbelige aanloop naar de wedstrijden op 20 juli, maar uiteindelijk kon de VTBM rekenen op de vertrouwde steun van MVK, zoals dat in het verleden ook gebeurde tijdens de races op het centrum.

De vrijwilligers van MVK hadden flink uitgepakt en met ruim voldoende materiaal voorhanden konden de baandiensten vlot geregeld worden en lag het circuit er ondanks de enorme hitte er prima bij. Met een grote watertank werd na iedere 5 heats het circuit in 1x gesproeid en met 2 tractoren erachter werd er ook direct even gesleept waardoor het stof binnen de perken kon blijven. Wel was het hier en daar wat glad wat soms leidde tot kleine glijpartijtjes. Voor het publiek was er een uitstekende catering voorhanden met voldoende gekoelde drankjes en uiteraard wat te eten.

Door de begonnen vakantie periode, het ruime aanbod van wedstrijden en de hoge temperatuur, deze liep op tot ruim boven de 30 graden!!, waren er ruim minder rijders op de wedstrijd afgekomen als verwacht, maar desondanks waren er mooie races te zien op het centrum.

In de 65cc klasse werd de overwinning verrassend binnengehaald door Lars Hoeksma. De 65cc klasse wordt dit seizoen gedomineerd door Sem Ensing die op zijn thuisbaan echter genoegen moest nemen met de 2e plaats. Hoeksma traint veel op Roden en profiteerde prima van de opgedane baankennis, met prima starts en zorgvuldig gekozen rijlijnen wist hij Ensing 2x te verslaan en daarmee de dagzege voor zich op te eisen. Jarno Terpstra maakte het podium vol. Voor Terpstra een welkom resultaat want de jonge coureur werd de laatste tijd veel geplaagd door pech en valpartijen.

Het hernieuwde kennismaken van de Bromfietsklasse met het snelle gravelovaal zorgde vooraf nog wel voor de nodige hoofdbrekens bij de coureurs. Menigeen maakte zich zorgen of het machientje de hoge snelheden wel aan zou kunnen maar uiteindelijk bleek dat enorm mee te vallen. De coureurs hadden het uitstekend naar de zin en lieten weten wel vaker op Roden te willen rijden. Lambert Veltman pakte met 3 overwinningen in de manches de dagzege voor Egbert Schaap en Sjouke Age Bouma.

Evelien Koopmans was de sterkste van Dames deze keer. Met 3 overtuigende zeges mocht zij nu op het hoogste treedje van het podium plaatsnemen. De 2e plaats ging naar Lia Schokker voor Karin Dijkema die haar draai steeds beter lijkt te vinden op de Honda. Kristie van Steden viel even van haar motor in de 1e manche wat een topklassering gelijk al erg moeilijk maakte. Uiteindelijk stond zij net naast het podium met een 4e plaats.

Oege de Haan is met zijn Supermoto ervaring al behoorlijk gewend aan de hoge snelheden op een baan als in Roden. De Haan liet de TM driften dat het een lieve lust was en pakte een verdiende zege. Jelmer de Ree is inmiddels ook lekker op stoom en mocht als 2e naar het podium net voor een uitstekend rijdende Jesse Jan Stelwagen.

In de 125cc Jeugd ging de zege naar Arnee Elzinga. Elzinga heeft de beschikking over uitstekend materiaal en laat dit jaar zien dat hij eigenlijk zijn eigen grootste tegenstander is. De kleine foutjes die hij af en toe nog maakt zorgen ervoor dat de concurrentie nog eens een zege kunnen pakken maar dat is hoogst zelden. Toch wanhoopt de concurrentie niet want ze weten Elzinga steeds beter aan te pakken. In Roden was de concurrentie telkens dichtbij maar niet constant genoeg om Elzinga nerveus te krijgen. Jeffrey Oppersma pakte de 2e plaats terwijl Gert Poolman, ondanks een schuivertje, nog 3e werd.

De Veteranen klasse is het hele jaar al goed voor mooie wedstrijden en felle strijd. Henk Haantjes toonde zich nu de snelste en pakte met 3 manche zeges de overwinning. Harry van Dijk moest het net afleggen tegen Haantjes en eindigde als 2e. Wico Rooske krijgt de smaak steeds meer te pakken en maakt een uitstekende ontwikkeling door en wordt per wedstrijd sterker. Rooske was in Roden goed voor een 3e plaats. Foppe Rinkema kende weinig geluk in Roden, valpartijtjes en pech speelden de chauffeur uit Twello parten die niet verder kwam als de laatste plaats.

Een heel klein groepje trad aan in de VT klasse. Met slechts 6 rijders in deze groep mag gesproken worden over een historisch dieptepunt voor deze klasse. Bijna was deze groep nog kleiner geweest aangezien Jeffrey Smit zich eerst versliep en er vervolgens onderweg achterkwam dat hij zijn kleding en helm was vergeten. Laagvliegend ging Smit terug naar Drachten om vervolgens nog net op tijd in Roden te zijn. Veel bracht het hem niet want verder als de 6e plaats kwam hij niet. De zege ging naar Jan de Vries die spectaculair rijdend in de rondte ging. Lieuwe Jagersma reed naar een 2e plaats terwijl Bram Visser naar de 3e plaats wist te rijden.

Jan Okke Loonstra toonde zich de sterkste in de ST2 A groep. Het in ruime getale aanwezige publiek genoot van de machtige stijl van de jongeling uit Surhuisterveen. Breeduit driftend en glijdend was Loonstra keer op keer de concurrentie te snel af die onderling maar moest uitmaken wie de best of the rest was. Nadat de stofwolken waren opgetrokken mocht Anne Bos deze eer naar zich toe trekken. Bos komt na een moeizaam begin van het seizoen langzaam aan op stoom en liet in Roden zien waartoe hij in staat geacht mag worden. Hendrik de Boer pakte een keurige 3e plaats. Voor Pascal Swart was het snel gedaan in Roden. Al in de 1e heat plofte het blok van de KTM en Swart kon zich nog net uitlaten rollen tot aan de fuik. Terwijl de rest van het veld zich opmaakte voor de 2e manche vertrok Pascal richting het strand voor een verkoelende duik.

In de B groep was het Arjan de Jong die vriend en vijand verraste met een klinkende zege. De Jong had het prima naar zijn zin op Roden en reed beheerst naar 3 manchezeges. Ook Karim Boezerooij had de smaak lekker te pakken getuige zijn 2e plaats. Willem Fennema sloot de dag af als 3e en kon daarmee uitstekend leven.

In de Shorttrack klasse was het dit keer Stef Hamstra die zich als winnaar mocht laten huldigen. Eindelijk een keer verschoont van pech liet “Sjefke” zien dat hij als alles klopt zeker met de allerbesten meekan. Oege de Jong leek op weg naar een 2e plaats maar een matige start in de 3e manche zorgde ervoor dat hij punten liet liggen waardoor Frank Hamming nog op gelijke hoogte kon komen. Door een beter resultaat in de 3e manche werd Hamming als 2e geklasseerd voor Oege de Jong.

De podiumplek van de Jong zorgde wel voor een unieke situatie want er stonden maar liefst 3 generaties op het podium in Roden. “Opa” Oege in de Shorttrack, zoon Arjan in de ST2B en kleinzoon Oege de Haan in de 85cc.

Rond 16.00 uur konden het bestuur en medewerkers van de VTBM, onder het genot van een koud drankje, terugkijken op een geslaagde racedag op het Speed Center Roden. De comeback van het snelle ovaal op de kalender smaakte zeker naar meer.