GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM  Grasbaanraces Lutjegast

16 juli 2011

 

Na een afwezigheid van bijna 30 jaar werden er op 16 juli weer Grasbaanraces georganiseerd in Lutjegast. In samenwerking met ijsvereniging Abel Tasman organiseerde de VTBM daar de 9e ronde van haar clubkampioenschap.

 Het decor van de wedstrijden was de gezellige ijsbaan waar in de dagen voorafgaand aan de races nog flink wat werk moest worden verzet. Een 2-tal lichtmasten werden verplaatst en er moest nog behoorlijk wat water worden afgehaald om de races mogelijk te maken. Gelukkig waren de weersgoden de rijders goed gezind want het bleef vrijdag en zaterdag lekker droog waardoor de inspanningen van de ijsvereniging beloond werden. Een prima circuit lag er op de coureurs te wachten als was het start finish gedeelte nog wel behoorlijk nat. Na de trainingen werd de natte laag er vanaf geschoven en was de baan prima berijdbaar en werd naar mate de dag vorderde steeds beter.

 Sem Ensing greep zijn 1e overwinning bij de Toppers in de Dop. De kleine coureur uit Peize was de hele dag prima op dreef en pakte ongeslagen zijn overwinning. In zijn 2e serie ging het bijna mis toen hij koploopster Justine Wagemans voorbij wilde steken. Wagemans gooide de deur dicht en daar had Ensing niet op gerekend. De coureurtjes kwamen met elkaar in aanraking maar als echte profs hielden ze de boel overeind en Ensing rekende een bocht later definitief af met Wagemans. In de finale nam Ensing een prima start en reed lang op de 2e plaats achter Sebastiaan Reitsma. Reitsma deed er alles aan om de koppositie in handen te houden maar zag bij het ingaan van de laatste ronde Ensing nog langszij komen. Ensing reed naar de zege terwijl Reitsma een mooie 2e plaats voor zich opeiste. Johannes van de Heide liet zich na de start even insluiten en moest een inhaalrace rijden. Dapper baande hij zich een weg naar voren door het veld om toch nog als 3e te eindigen. Jeffrey de Boer eindigde als 4e net voor Simon van Burgel.

 In de 50cc klasse stond er geen maat op Lukas van Burgel. Van Burgel reed een ijzersterke wedstrijd en liet de concurrentie telkens ruim achter zich. Zonder puntverlies reed van Burgel zich naar de A-finale waar hij na de start even Jarno Terpstra en Duncan Hoevens voor zich duldde maar al snel zijn KTM naar de koppositie stuurde om niet meer om te kijken en naar een onbedreigde zege te rijden. Duncan Hoevens pakte na een mooie strijd de 2e plaats net voor Jarno Terpstra. Maik Stegeman sloot een ijzersterke dag af als 4e, met wat betere starts had er ongetwijfeld nog wel wat meer ingezeten voor de jonge coureur uit Rouveen, en het lijkt een kwestie van tijd voor hij zich op het podium meldt. Jurgen Kramer sloot de dag af als 5e.

 Vooraf was het bij de 65cc de vraag wie Bonne vd Kooi wist te kloppen. “Calimero” was de laatste tijd de te kloppen man in deze klasse en reeg de overwinningen aan een. Na een zegereeks van 4 wedstrijden maakte Oege de Haan een voorlopig einde aan het succes van de Noardburgumer coureur. De Haan was s morgens in de training echter nog totaal niet bij de les, of beter gezegd het materiaal liet hem in de steek. Na een halve ronde rijden stopte de machine er telkens abrupt mee om het pas na een hele tijd proberen weer te gaan doen. Tussendoor werd er in het kamp van de Haan driftig gesleuteld en s middags werd alle moeite beloond. De Haan won beide series en ook in de finale was hij de sterkste. Na een prima start werd de koppositie snel ingenomen en werd iedere aanval van Bonne vd Kooi uitstekend afgeweerd. Van der Kooi kon niet anders als tevreden zijn met de 2e plaats. Jordy Vermanen meldde zich ook weer eens op het podium. De coureur uit Naarden was het seizoen uitstekend begonnen maar zag zich de laatste tijd geplaagd door pech en valpartijen. In Lutjegast klopte het weer eens bij Jordy en een uitstekende 3e plaats was een mooie opsteker voor hem. Jimmy Tuinstra eindigde prima als 4e net voor Sybe Grouwstra en William Kruit. Kruit kende ook een prima dag en streed in de series vooraan mee, jammer genoeg kon hij deze lijn in de finale niet vasthouden, maar Kruit lijkt de weg naar boven gevonden te hebben. Lazar de Vries zal de races in Lutjegast het liefste heel snel vergeten. Een valpartij in zijn 1e serie en een tegenvallende 5e plaats in de 2e serie lieten de coureur slechts de C-finale. Deze werd wel gewonnen al moest na een rampzalige start hier ook nog even flink voor gereden worden.

 Een mooi vol veld weer in de bromfietsklasse. Met 10 man zit de klasse duidelijk weer in de lift en de belangstelling voor deze klasse neemt nog steeds toe. Ook uit de Classic 50 hoek is belangstelling en dat is voor de competitie natuurlijk prima. Lambert Veltman greep weer eens de zege. Bij afwezigheid van Roelof Postma leek het vooraf een eenvoudige zaak te worden voor de regerend kampioen echter dat pakte toch wat anders uit. Veltman kreeg in de 1e doorgang een diskwalificatie wegens buitenlijn overschrijding aan de broek en met een 2e plaats in zijn 2e serie scoorde Veltman niet genoeg punten voor een rechtstreekse plaats in de A-finale. Hierin werd echter weer orde op zaken gesteld en werd er een relatief eenvoudige zege geboekt. Toch kreeg de man uit Paasloo het niet cadeau want Egbert Schaap en Jan de Vries krijgen het materiaal steeds beter aan de loop en zijn druk bezig het gaatje met de kopmannen te dichtten. Rudmer Andringa was er ook weer eens bij en greep een mooie 4e plek.

 Slechts 4 dames waren van de partij in Lutjegast. Ondanks het kleine groepje lieten de meiden weer boeiende wedstrijden zien waarbij zeker de 2e manche het aankijken meer dan waard was. In deze manche was het Ineke Renkema die een bliksemstart nam en als eerste de bocht aan sneed voor Anderea de Vries en Priscilla Wolgen. Jessica Elsinga nam een slechte start en moest een inhaalrace produceren. Toch kwam de klasse van Elsinga al snel bovendrijven en al in de 2e bocht zette zij de machine brutaal binnendoor om de leiding over te nemen. Daarachter werd fel gevochten om iedere centimeter en was het uiteindelijk Priscilla Wolgen die het voorwiel net voor dat van Anderea de Vries over de meet drukte. Ineke Renkema werd 4e. Ook in het dagklassement zag de uitslag er zo uit. Sylvana Postma moest verstek laten gaan wegens een knieblessure maar was wel aanwezig om de concurrentie aan te moedigen.

 Ruben Guikema greep zijn 6e zege van het seizoen in de 125cc Jeugdklasse. De jonge Groninger lijkt daarmee hard op weg naar de titel in deze klasse. Guikema is de man in vorm en blijkt uiterst moeilijk te kloppen. Ook nu weer beet de concurrentie haar tanden stuk op Guikema. Richard Ijbema was erop gebrand om een goed resultaat neer te zetten, in bijna de achtertuin van sponsor Henk Pel moest het maar weer eens gebeuren en Ijbema vocht zich verbeten naar een keurige 2e plaats. Hiervoor moest hij nog wel even afrekenen met een spectaculair rijdende Mark Helmhout. Ijbema wist echter stand te houden en kon glunderend naar het podium. Mark Helmhout moest zich tevreden stellen met de 3e plaats net voor de goed rijdende Jorn van de Velde. Rick Douma maakte de top 5 vol.

 De ST2 klasse stond in Lutjegast bol van het spektakel. Met zoveel kanshebbers aan de start is het elke serie weer genieten voor de fans en is het voor aanvang moeilijk een winnaar te voorspellen. De finale was er ook nu weer een om door een ringetje te halen. Veel inhaalacties en veel spektakel deden het aanwezige publiek op de banken gaan. Andries Fabriek toonde zich de sterkste, maar moest hiervoor wel tot het uiterste gaan. Fabriek moest zich na de start vanaf een 3e stek naar voren werken maar slaagde daar wonderwel relatief eenvoudig in omdat Richard Dol zich even verslikte in een poging Ruben Guikema van de leiding te verdrijven. Fabriek reed op slinkse wijze naar de leiding maar kon zich niet losmaken van Dol. Dol probeerde het iedere bocht weer om Fabriek te passeren maar kon het gaatje niet vinden. Ruben Guikema kwam uitstekend uit de startblokken maar zag toch Dol en Fabriek passeren. Guikema kon aanklampen bij de beide kemphanen maar zich niet in het gevecht mengen. Rindert Boonstra maakte ook weer eens een uitstekende start maar raakte ingesloten in de eerste bocht en kreeg het daarna flink aan de stok met Mark Helmhout. Boonstra wist zich Helmhout maar ternauwernood van het lijf te houden en eindigde als 4e.

 Volop actie was er ook in de VT klasse, ook hier geeft men elkaar geen millimeter cadeau en wordt er om iedere plaats volop gestreden. Henk Bos toonde hier nog maar eens aan van grote klasse te zijn en met slimme en bekeken lijnen greep hij een onbedreigde zege. Liekele de Bruin eiste de 2e plaats voor zich op. De Bruin moest zich eerst nog wel even voor de A-finale plaatsen middels een zege in de B-finale. Yde Verhaag stuurde zijn Kawasaki naar een keurige 3e plaats net voor een fel aandringende Sjoerd vd Meer. Olaf den Engelsman eindigde hier als 5e.

 Juuk Veenstra greep de overwinning bij de Veteranen. Veenstra had het uitstekend naar zijn zin op de ijsbaan van Lutjegast en stuurde zijn Yamaha naar een onbedreigde overwinning. Achter zijn rug was het een fel jagende Ruurd de Vries. Ondanks alle inzet van de Vries kon hij het gaatje naar Veenstra maar niet dichten en moest hij tevreden zijn met een 2e plaats. Jille Pultrum nam in de finale weer eens 1 van zijn bekende raketstarts. Toch kon hij hier niet lang van genieten want al snel kwamen Veenstra en De Vries onderlangs. Voor Pultrum het teken er nog eens goed voor te gaan zitten en de deur goed gesloten te houden, ondanks fel aandringen wist Roel de Vries zich niet langs Pultrum te wringen en ook Simon Reitsma beet zijn tanden stuk op de man uit Harkema.  De Veteranenklasse had in Lutjegast een bijzondere gastrijder. Reinse Bos trok voor het eerst in 23 jaar de handschoenen weer eens aan en kwam aan de start met zijn oude machine. De Nederlandse Kampioen van 1977 inde 250cc klasse organiseerde ook jarenlang in Lutjegast en kon de verleiding niet weerstaan nog eens in actie te komen in zijn oude dorp. Jammer genoeg bleef zijn optreden beperkt tot de trainingen, bij het oprijden naar de start voor de 1e heat gaf de oude Suzuki de geest en de problemen konden niet meer worden opgelost. Bos bleef nog wel als toeschouwer aanwezig en genoot met volle teugen van de races. In de pauze liet hij weten het sterk te overwegen om het volgend jaar weer te proberen.

Foto's gemaakt door Willy Bultje Lutjegast on line:

http://www.lutjegast-online.nl/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=126&Itemid=44