GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 2 gasten online.

VTBM

 VTBM Kampioensraces Roden

29 mei 2011

 

 

Op 29 mei was het Baansport Centrum Roden het strijdtoneel voor de rijders uit het VTBM kampioenschap. Op de razendsnelle gravelpiste kwamen de allerkleinste VTBM coureurs niet in actie. Ook de 65cc en de Bromfietsklasse hadden een weekendje vrij.

 Ondanks de afwezigheid van deze klassen stond er toch weer een boordevol programma op de rol en wisten flink wat supporters de weg te vinden naar het Baansport Centrum

 In de Damesklasse was er weer een boeiende strijd tussen Sylvana Postma en Jessica Elsinga. De beide Dames lijken het onderling uit te gaan maken wie er dit jaar kampioene gaat worden bij de VTBM en bleken ook nu weer te sterk voor de concurrentie. In Roden was het Postma die aan het langste eind trok. Postma kende prima starts en legde daarmee de basis voor haar overwinning. Elsinga had geen antwoord op de dadendrang van de jongedame uit Rijs en moest tevreden zijn met de 2e plaats. De 3e plaats ging naar Priscilla Wolgen. Wolgen moest daarvoor flink in de strijd met een sterk rijdende Anderea de Vries en Siske Benedictus. Wolgen liet echter zien de weg op Roden uitstekend te kennen en met slimme lijnen en veel inzet wist ze toch telkens de 3e plaats voor zich op te eisen. In de slotmanche kon ze zelfs even de beide koploopsters het leven flink zuur maken en dat beloofd veel goeds voor de toekomst. Andrea de Vries zag haar prima optreden beloont met een 4e plaats net voor Siske Benedictus.

 Joey van Kammen eiste de zege in de 85cc voor zich op. Op zijn uitstekend geprepareerde KTM was van Kammen telkens Anne Bos net te snel af. Anne Bos probeerde wel van alles maar moest het op pure snelheid afleggen tegen de ontketende van Kammen. Jeffrey Oppersma was een uitstekende 3e in Roden. Oppersma kende in het begin van het seizoen nog wat aanpassingsproblemen naar de 85cc KTM maar begint steeds betere vriendjes te worden met zijn machine en langzaam maar zeker zien we de “oude” Jeffrey weer terug. Het rijden gaat steeds makkelijker en dat zullen de concurrenten dit seizoen nog zeker gaan merken. Arnee Elsinga knokte zich naar een prima 4e plaats. Elsinga moest nog wel afrekenen met Dylan Bergkamp en Melvin Stegeman, maar liet zich de kaas niet van het brood eten en pakte degelijk zijn punten.

 Bij de 125cc Jeugd was het wederom een spannende strijd. Dit maal waren het Remon Meeters en Ruben Guikema die de smaakmakers van het veld waren. Meeters liet de gehele dag zien razendsnel te zijn op de lange piste van Roden, maar kreeg ook te maken met wat pech. Uiteindelijk was zijn zege in zijn eerste serie voldoende om zich te plaatsen voor de A-finale. Meeters maakte daarin een uitstekende start maar zag al in de eerste bocht Guikema langszij komen. Guikema nam de leiding over om deze niet meer af te staan. Meeters hield de druk wel vol op de ketel en bleef aandringen hopende op een fout van Guikema. Guikema maakte deze echter niet en pakte zo wederom de zege bij de 125cc Jeugd. Meeters pakte een mooie 2e plaats, maar zal toch het idee hebben gehad dat er wellicht iets meer in had gezeten. Auke de Graaf pakte de 3e plaats net voor Mark Helmhout. Helmhout kende een sterk optreden in de series maar kon in de finale nog niet echt een vuist maken naar de mannen voor hem.

 Gerke van Dekken maakte een daverende rentree door de zege te pakken bij de veteranen. Van Dekken vocht gedurende de dag een boeiende strijd uit met Steven van Dellen. Tijdens deze races was er weinig van te merken dat de heren Veteranen het wat rustiger aan doen. Geregeld was er onderling contact en tijdens de 2e manche kwam het zelfs tot een flinke botsing tussen de beide heren. Van Dekken blesseerde zich hierbij aan zijn linkerbeen maar gaf de strijd niet op. In de 3e manche waren de mannen weer zeer aan elkaar gewaagd. Van Dekken nam de leiding met Van Dellen direct achter zich. Van Dellen wist het gaatje naar van Dekken makkelijk te dichten, maar kon geen goede aanval plaatsen op de leiding. Van Dekken greep zo de zege in deze 3e manche en daarmee de totaalzege. Van Dellen moest genoegen nemen met een 2e plaats. Roel de Vries wist de eerste manche nog op zijn naam te brengen maar moest in de beide andere heats genoegen nemen met een 3e. Henk Haantjes eindigde de dag als 4e net voor Rudy Agricola.

 De macht bij de ST2 werd gegrepen door de Jeugd. Het podium werd compleet gevuld door rijders die ook in de Jeugdklasse uitkomen. Remon Meeters kwam het sterkst uit de series. Meeters wist zijn series onbedreigd te winnen maar moest in de finale het hoofd buigen voor de ontketende Ruben Guikema. Guikema heerste van start tot finish en pakte verdiend de zege. Meeters moest tevreden zijn met de 2e plaats net voor Mark Helmhout. Helmhout maakte een ijzersterk debuut tussen de ST2 coureurs en zal in de loop van het seizoen zeker nog wel eens voor een verrassing kunnen gaan zorgen. Frank Hamming stuurde zijn Honda naar een 4e plaats. Hamming kwam slecht uit de start en moest een inhaalrace rijden. Ook Jan Okke Loonstra was aangewezen op een inhaalrace na een valse start te hebben veroorzaakt. Loonstra startte met de hand aan de helm en kwam pas als laatste van de startlijn weg. Overtuigend begon hij aan zijn inhaalrace maar verder als een 5e plaats kwam hij niet. Vreemde eend in de bijt Pascal Swart sloot de dag af als 7e. Swart normaal gesproken uitkomend op de 500cc special maakte van de gelegenheid gebruik eens op een crosser uit te komen en gebruikte de wedstrijd als voorbereiding op een race in het Duitse Ludinghausen op Hemelvaartsdag.

 Zoals altijd was er weer veel spektakel bij de rijders in de VT klasse. Het publiek kwam ogen en oren te kort om alles goed te kunnen volgen. Overal in het veld werd fel gestreden om iedere meter. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek de overwinning een prooi te zijn geworden voor Rene Brandsma. Brandsma was Liekele de Bruin net even te snel af. Enigszins geholpen werd hij daarbij wel door de Bruin want deze maakte terwijl hij aan de leiding ging een grote fout waarna Brandsma langszij kon komen. Brandsma sloeg daarna alle aanvallen vakkundig af en pakte zo de zege. De Bruin moest tevreden zijn met een 2e plaats daar waar een overwinning zeker mogelijk was geweest. De 3e plaats ging naar Sietse Boek. Boek heeft het ritme uitstekend te pakken en lijkt op het moment niet van het podium te krijgen. Sjoerd van der Meer sloot de dag af als 4e net voor Hendrik de Boer.

 Ook in de Shorttrack was er volop strijd. Zonder Berry de Vos overigens. De Vos raakte geblesseerd in Westeremden en zette in de training nog wel even aan. Echter na slechts 1 ronde moest de Vos zijn Honda al langs de kant zetten omdat de pijn in de knie ondraaglijk was. Een teleurgestelde en balende de Vos liet weten eerst flink rust te nemen en aan zijn herstel te werken voor hij de terugkeer zou gaan maken op het circuit. De andere coureurs namen de afwezigheid van de Vos voor lief en maakten er een prachtige strijd van op de lange piste van Roden. Enne Sjoerd Alta pakte vorig jaar nog overtuigend de zege in de Runner-up cup en bevestigde nog maar eens in Roden. Alta reed een keurige wedstrijd en bekroonde deze met de zege. Dirk Werkman kon aanvankelijk de jonge coureur uit Joure het leven nog even zuur maken maar kon het niet omzetten in een overwinning en dus reed Werkman naar een 2e plaats. De 3e plaats in Roden ging naar Klaas van de Wal. Van de Wal kwam wat moeizaam op gang maar naar mate de dag vorderde ging de Assenaar steeds beter in de rondte. Via een 2e plaats in de B-finale kwam hij via de achterdeur de A-finale binnen waar hij de 3e plaats zeker stelde. Gert-Jan Buirma eindigde de dag als 4e. Voor Siebe van Dekken eindigde de dag in een anticlimax. Van Dekken plaatste zich als 1e voor de A-finale maar maakte daarin een valste start. Van Dekken hield de hand niet aan de helm bij de herstart en werd door de referee uitgesloten van deelname aan de 2e herstart.