GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juni 2024 »
zomadiwodovrza
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

 

VTBM Kampioensraces Westeremden

14 mei 2011

 

Op zaterdag 14 mei was Westeremden voor de eerste maal het toneel van een VTBM Kampioensrace. Het bestuur van de VTBM werd eind vorig jaar benaderd door de Stichting Baansport Westeremden of er interesse zou zijn om ook een race in Westeremden te houden. Uiteraard was er binnen de gelederen van de VTBM interesse want de harde kleibaan van Westeremden behoort tot de meest gezellige circuits van Nederland. Niet te groot maar ook niet te klein en altijd prima geprepareerd. Ondanks de grote droogte van de afgelopen weken lag de piste er ook nu prima bij, al begon de baan naar mate de dag vorderde wel meer en meer te stuiven. Gelukkig deed de baandienst prima werk en ook moeder Natuur werkte nog even mee met een klein buitje tijdens de finales.

 De Toppers in de Dop waren weer in flinke getale naar Westeremden gekomen en mochten zelfs de dag afsluiten. In de finale was het Nynke Sijbesma die als een pijl uit de boog wegschoot en onmiddellijk het heft in handen. Sijbesma had het uitstekend naar haar zin op de harde kleibaan want ook de series werden al overtuigend gewonnen. In de finale reed ze een flinke voorsprong bijeen en greep zo haar eerste zege, tot grote vreugde van haar ouders en fans. Leon Meijerink pakte een prima 2e plaats. Meijerink wist ook zijn series op zijn naam te brengen maar had in de finale geen antwoord op de dadendrang van Sijbesma. De 3e plaats ging naar Joyce Elsinga. Elsinga wist in de finale weer eens een fantastische start te nemen maar zag nog voor de 1e bocht Sijbesma al langszij komen. In de laatste 2 rondjes wist ze wel alle aanvallen van de achter haar rijdende rijders af te slaan en pakte daarmee dus het laatste podiumplekje net voor Johannes van de Heide en Remco Koopman.

 In de 50cc was er een zege van Lukas van Burgel. Dicht bij de thuishaven Loppersum liet van Burgel zien dat hij in uitstekende vorm steekt. Ondanks dat hij af en toe bij de start nog wat ruimte moest toegeven wist hij zich telkens snel naar de leiding te rijden en door strak stuurwerk pakte hij de zege in al zijn series en de finale. Jarno Terpstra blijft verbazen, in Oosterwolde stuurde de snelle knaap tijdens zijn debuut in de 50cc zichzelf al bijna naar het podium, in Zuidbroek wist hij het podium te halen en nu in Westeremden deed hij met een 2e plaats iedereen versteld staan. Duncan Hoevens maakte een week eerder in Westeremden zijn debuut bij de KNMV in het Nederlandse Kampioenschap, dat debuut werd afgesloten met een podiumplaats en ook nu stond Hoevens weer op het podium, met een 3e plaats kon hij zeer tevreden huiswaarts keren. Ook Chris Andreas deed het uistekend in Westeremden, een hele nette 4e plaats in de finale was een prima resultaat. Andreas moest via de B-finale een plaatsje zeker stellen in de A-finale maar deed dat zeer overtuigend door de B-finale ruim te winnen.

 Bonne vd Kooi greep de zege in de 65cc toch ging het niet bijzonder makkelijk. In een spannende finale moest Bonne eerst afrekenen met Oege de Haan en daarna met de zeer sterk rijdende Jimmy Tuinstra. Bonne hield op de finish echter net voldoende marge op de mannen achter hem voor de zege. Tuinstra maakte een prima start en sloot netjes aan bij Oege de Haan en vd Kooi en wist zijn machine zelfs even naast en langs beide kemphanen te zetten. Jimmy zette de mannen voor hem goed onder druk en bleef rustig wachten op de foutjes van de Haan en vd Kooi. Toen de Haan even te wijd ging greep hij beheerst zijn kans en reed zo naar een uitstekende 2e plaats. De Haan liet zien geleerd te hebben van de voor hem rampzalig verlopen wedstrijd op Zuidbroek en hield nu meer rekening met de gladde harde ondergrond. De Haan zag zich beloont met een keurige 3e plaats al zal de kleine coureur niet helemaal tevreden zijn geweest, zonder de kleine foutjes had er zeker meer in gezeten voor hem. Lazar de Vries kon zich niet mengen in het gevecht om de ereplaatsen. Lazar reed op korte achterstand van de kopgroep maar kon het gaatje net niet dichtten. Robin de Haan greep een mooie 5e plaats.

 In de Damesklasse ging de zege naar Jessica Elsinga. Elsinga toonde zich zeer geslepen en wist overtuigend de manches naar haar toe te trekken. Slechts in de 2e manche moest zij haar meerdere erkennen in Sylvana Postma. Postma maakt een uitstekend seizoen door en laat zien tot de nationale toprijdsters te horen. Priscilla Wolgen pakte een prima 3e plaats door constant rijden. De 4e plaats ging naar Annelies Veensma. Veensma had weer eens zo’n dag waarbij ze langzaam op gang kwam. In de eerste serie gingen een hoop punten verloren doordat ze slechts als 5e eindigde, daarna ging het steeds iets beter en de slotmanche werd zelfs bijna winnend afgesloten. Voor Anderea de Vries zat er nu niet meer in als een 5e plaats. De Vries nog op het podium in Zuidbroek had gehoopt op wat meer maar was ook realistisch genoeg om te zien dat de Dames voor haar net even wat beter waren, al komt ze langzaam aan wat dichter bij. Met elke wedstrijd zien we de jonge dame groeien en gaat het weer wat sneller.

 De Bromfietsen kregen in Westeremden gezelschap van een aantal Regiorijders. Een vriendengroep uit de buurt wilde ook wel eens deelnemen aan een grasbaanrace en de onervaren mannen kregen hiervoor uitgebreid de kans. Er werd door de heren lekker doorgereden en ondanks de onervarenheid konden zij uitstekend het gevecht aangaan met de bromfietscoureurs. Uiteindelijk was Rick Horst de snelste regiorijder, hij wist zelfs een manche te winnen van de bromfietsmannen. Klaas Jan vd Wijk eindigde als 2e. Pech was er voor Roderick Wiersum, Wiersum kon door machineproblemen slechts 1 manche rijden. In de Bromfietsklasse was de zege voor Lambert Veltman. Veltman pakte 2 manche zeges en in de 3e manche had hij aan de 2e plaats voldoende voor de zege. Roelof Postma wist een week eerder nog de zege te pakken tijdens de Specials Nationalen, nu moest hij het met flink wat PK’s minder doen op zijn bromfiets maar spectaculair rijdend wist hij toch een 2e plaats te pakken. Een zege in de 3e manche was toch een mooie afsluiting van de dag. Egbert Schaap werd keurig 3e.

 Anne Bos was overtuigend de sterkste bij de 85cc coureurs. Ongeslagen werd de dag afgesloten en dus mocht de grootste beker mee naar Harkema. Joey van Kammen pakte in de finale keurig de 2e plaats. Hij probeerde het Bos nog zeker flink lastig te maken, maar kon net niet voldoende druk zetten om Bos in de fout te dwingen of te passeren. De 3e plaats ging naar de sterk rijdende Arnee Elsinga. Elsinga heeft de laatste weken de smaak flink te pakken en begint het langzaam aan de snelste mannen in de klasse steeds lastiger te maken. Een podiumplaats leek al een kwestie van tijd en nu wist Elsinga eindelijk beslag te leggen op de 3e plaats. Kort achter hem was het Jeffrey Oppersma die de 4e plaats voor zich opeiste.

 In de 125cc Jeugd werd wederom fel gestreden voor iedere meter. De zege ging nu naar Auke de Graaf. Auke trad voor het eerst aan op een Honda en liet zien dat de overstap uitstekend beviel. De Graaf maakte in de finale een uitstekende start en wist zich direct los te maken van de achtervolgers. Achter hem was het Ruben Guikema die een 2e plaats wist te pakken. Guikema kende ondanks de 2e plaats een moeizame dag. In de training liep zijn motor kapot en Guikema leek gedoemd om langs de kant toe te blijven kijken. Gelukkig was Jille Hamstra bereid zijn motor uit te lenen aan Guikema. Het wedstrijdschema werd aangepast zodat beide rijders gewoon de series konden rijden. Hamstra miste uiteindelijk de A-finale waardoor Guikema toch de finale kon rijden en zo punten kon scoren voor het kampioenschap. De 3e plaats was voor Rick Douma. Douma vocht een prachtig gevecht uit met Richard Ijbema. Uiteindelijk was Douma de sterkste van de Opendenaren en moest Ijbema tevreden zijn met de 4e plaats.

 De ST2 werd een prooi voor Frank Hamming. Hamming was heer en meester in Westeremden en trok de overwinning relatief makkelijk naar zich toe. Johan van der Meij was de enige die in het spoor kon blijven van de snelle man uit De Groeve. Hamming gaf van der Meij echter geen kans een aanval te wagen. Van der Meij had zijn handen nog vol aan de flink aandringende Jan Okke Loonstra en Rindert Boonstra. Van der Meij hield echter het hoofd koel en sloot telkens de deur waardoor deze geen kans zagen hem te passeren. Uiteindelijk wist van der Meij beslag te leggen op de 2e plaats net voor Loonstra en Boonstra. Siebe van Dekken reed een degelijke wedstrijd en eindigde als 5e.

 De Veteranenklasse kende de 4e winnaar uit 5 wedstrijden. Het was nu Jille Pultrum die de zege greep. Pultrum kende een moeizame dag en het rijden ging volgens eigen zeggen niet echt lekker. Pas in de B-finale kreeg de man uit Harkema de geest en met een raketstart nestelde hij zich daar vooraan. Pultrum greep de zege in de B-finale en mocht zodoende nogmaals aan de bak in de A-finale. In de A-finale greep Pultrum andermaal de kopstart en ging er nog eens lekker voor zitten. Pultrum nam zich voor gewoon door te knallen en zag tot zijn eigen verbazing niemand meer langszij komen. De zege werd dan ook uitgebreid gevierd en ook langs de baan lieten velen merken de sympathieke coureur de zege te gunnen. Ook de 2e plaats van Henk Haantjes werd feestelijk onthaald. Haantjes reed een prima wedstrijd maar had geen antwoord op de dadendrang van Pultrum. Steven van Dellen reed naar een keurige 3e plaats al had hij het nodige te stellen met Roel de Vries en Simon Reitsma. Van Dellen hield de gaatjes echter netjes gesloten en stelde de 3e plaats zeker. De Vries hield in de eindsprint Reitsma nog net achter zich.

 Spektakel was er ook in de VT klasse. Zoals altijd verliepen de heats en finales van deze klasse weer bijzonder spectaculair en werd er gestreden om iedere meter. De rijders geven elkaar nauwelijks iets toe wat nog wel eens leid tot hachelijke situaties. Toch rijdt men met veel respect voor elkaar en gaat men goed met elkaar om. In de A-finale was het aanvankelijk Liekele de Bruin die het heft in handen nam, de Bruin riskeerde echter bij het uitkomen van de 1e bocht te veel en maakte een keurige pirouette maar hield wel een pijnlijke knie aan zijn val over. Alle rijders wisten de gevallen coureur echter prima te ontwijken maar in de 2e bocht ging het toch nog mis. Hier was het voornaamste slachtoffer Hendrik de Boer. De Boer werd met nekklachten afgevoerd naar het ziekenhuis waar uiteindelijk “slechts” een gebroken sleutelbeen werd geconstateerd. Bij de herstart bleef de Bruin langs de kant en was het Sietse Boek die het best bij de pinken was. Boek nam de kopstart en nestelde zich aan de kop van het veld, voor Henk Bos en Rene Brandsma. Bos reed echter een bekeken race en liet zien over veel ervaring te beschikken, langs de buitenrand wist Bos veel grip te vinden en zo de leiding over te nemen van Boek. Boek probeerde nog wel terug te komen maar moest tevreden zijn met de 2e plaats achter Henk Bos. Rene Brandsma vocht een schitterend gevecht uit met Olav den Engelsman en Yde Verhaag. Uiteindelijk wist Brandsma zich op het podium te rijden voor den Engelsman en Verhaag.

 De mooiste race van de dag leek op naam te komen van de Shorttrack klasse. In de A-finale stoven de rijders schouder aan schouder over de vers geprepareerde piste en waren de Oeehs en Aaahs van het publiek niet van de lucht. Continu werd er stuivertje gewisseld. Aanvankelijk was het Berry de Vos die de leiding nam voor Ruben de Jong en Dirk Werkman. De Vos zag zich echter gepasseerd worden door deze beiden en moest op een 3e plaats proberen terug te komen, achter zijn rug echter werd de druk vol opgevoerd door Richard Dol en Enne Sjoerd Alta terwijl ook Erik Tjarks zich volop bezig hield met dit gevecht. Jammer genoeg kwam in de 4e ronde een eind aan deze schitterende race. Richard Dol opende de aanval op Berry de Vos maar maakte een kleine remfout bij het aansnijden van de bocht. Een foutje met grote gevolgen, Dol schoof onderuit en nam de Vos mee in zijn val. De Vos kegelde op zijn beurt Enne Sjoerd Alta onderuit die maar net ontweken kon worden door Erik Tjarks. De Vos was het grootste slachtoffer en moest met een knieblessure naar het ziekenhuis voor controle. Ook Enne Sjoerd Alta hield klachten over aan deze val waarbij hij onzacht in aanraking kwam met de boarding en Erik Tjarks. Richard Dol was, ondanks dat het een puur raceongeluk betrof, doodziek van zijn fout en meldde zich af voor het vervolg en ook voor de finale van de ST2 die later op het programma stond. Zonder De Vos, Alta, Dol en Vorentholt (meldde zich af na deze valpartij) ging de A-finale andermaal van start. Het had inmiddels even flink geregend maar de piste was ook al weer snel opgedroogd nu was de start direct voor Ruben de Jong en hij leek op weg naar een prima zege, nu was het echter Leroy van de Weert die van zijn machine stapte. Van de Weerd bleef even versuft liggen waardoor referee Pieter Ekhart andermaal rood moest geven. Zonder van de Weerd kwam het tot een 3e start nu met slechts 3 man. De ingekorte finale over 3 ronden werd een prooi voor Dirk Werkman. Werkman nam al snel de leiding om deze niet meer af te staan. Erik Tjarks sloot zijn “thuisrace” uitstekend af met een 2e plaats waarmee hij maar weer eens bewees op de harde kleibanen op zijn allerbest te zijn. Ruben de Jong vierde zijn comeback na lang geblesseerd te zijn geweest met een keurige 3e plaats.

 Aan het eind van de dag konden de VTBM en de stichting Baansport Westeremden terug kijken op een zeer geslaagd evenement. Ondanks een aantal vervelende valpartijen waarbij ook wat slachtoffers te betreuren waren. De VTBM en Stichting Baansport Westeremden wensen allen veel beterschap toe.