GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

 

VTBM Kampioensraces Jubbega

27 maart 2011

 

Het nieuwe VTBM seizoen werd afgelopen weekend afgetrapt in Jubbega. Onder een dapper schijnend voorjaarszonnetje en met een zeer aangename temperatuur kon het in zeer grote getale opgekomen publiek zich uitstekend vermaken met flink wat spannende races. Een ongekend grote opkomst met rijders zorgde ook voor een bomvol raceprogramma waardoor het een latertje werd voor iedereen. Met bijna 70 heats op het programma kon het publiek in elk geval genieten van flink wat spannende baansport.

 

Een flink aantal Toppers in de dop maakten hun debuut in de motorsport. Het is en blijft een prachtig gezicht hoe deze dappere jongens en meiden in de rondte rijden, zeker op een baan die niet al te makkelijk is zoals de gladde piste van Jubbega. Toch zetten ze allemaal flink door en lieten ze allemaal zien al over een prima mentaliteit te beschikken. Jarno Terpstra was de sterkste. Terpstra wist al een flink hoog tempo aan de dag te brengen en nam telkens relatief eenvoudig afstand van de concurrentie. De 2e plaats was er voor Chris Andreas. Andreas reed een prima wedstrijd maar had nog geen antwoord op de dadendrang van Jarno. Een prima 3e plaats was er voor Bridget Portijk. Bridget kwam wat moeilijk op gang maar verbeterde zich flink gedurende de dag. De B-finale werd netjes gewonnen, al was dat nog even verwarrend omdat de vaste VTBM starter zich een rondje vergiste met afvlaggen. Bridget scheurde echter netjes door en dat extra rondje werd toch maar even meegepakt.

 

In de 50cc was het Lukas van Burgel die zich aan de top nestelde. Van Burgel reed een prima wedstrijd en knokte zich naar een verdiende zege. Makkelijk kreeg hij het zeker niet. Duncan Hoevens maakte prima starts, maar miste toch nog wat ervaring om van Burgel achter zich te houden. Zijn prima optredens brachten hem wel een uitstekende 2e plaats en dus kon hij terugkijken op een prima debuut in de 50cc. Jeffrey Siebesma trad ook nog een keer aan in de 50cc. Siebesma gaat zich richten op de 65cc klasse, maar kreeg voor Jubbega een nieuwe machine ter beschikking van RiMa Racing Products om te testen. De nieuwe machine bleek al bijzonder snel te zijn, al maakten koppelingsproblemen het voor Siebesma lastig voor de overwinning te gaan. Een prima prestatie was er ook voor Kyra Wassenaar. De jonge dame uit Opende had uitgekeken naar de wedstrijden in Jubbega en liet dat ook goed zien. Een mooie 4e plaats was haar deel in deze wedstrijd.

 

De 65cc klasse werd s morgens opgesplitst in een A en B groep. Op verzoek van de ouders werden de nieuwelingen in de 65cc klasse onderling de wei ingestuurd om hun kunsten te vertonen. Dit zonder de druk van het samen rijden met de snelle coureurs in deze klasse. Toch lieten de B klasse coureurs al zien uitstekend om te kunnen gaan met de nieuwe machines en het koppelen en schakelen al aardig te beheersen. Hier en daar werd nog wel een foutje gemaakt maar dat mag natuurlijk als je nog maar net begint. Uiteindelijk was Dylan Arends de snelste leerling want hij eindigde als winnaar na 3 manches. Dewin Althof eindigde als 2e voor Meghan Bijl. Meghan had nog wat moeite met starten maar als ze eenmaal op gang was dan liet ze weer haar fantastische inhaalraces zien. Pechvogel van de dag was Jeffrey Buis. Buis won de eerste manche keurig maar mechanische problemen lieten hem uitvallen in de 2e terwijl hij op kop lag. In de 3e manche kon hij niet meer aantreden.

 

Voor Jordy Vermanen was het een drukke dag. Hij kwam in 2 klasses uit en moest dus flink aan de bak. Tot overmaat van ramp was de 85cc machine ook nog eens stuk en moest hij in de 85cc ook rijden met de 65cc machine. Deze deed echter zijn taak uitstekend want Vermanen wist de zege te pakken in de finale. In de series moest Vermanen nog even de concurrentie voor zich duldden maar in de finale klopte alles en Vermanen pakte ze zege. Een 2e plaats was er voor Oege de Haan. De Haan maakte zijn debuut op de 65cc machine maar liet zien niet onder de indruk te zijn en pakte in zijn eerste serie zelfs brutaal de overwinning. In de finale nam hij een prima start maar zag vervolgens toch nog Vermanen langszij komen. Ook Robin de Haan reed een ijzersterke wedstrijd. Robin reed een degelijke wedstrijd. Na een goede start in de finale nestelde hij zich al snel op een 3e stek en sloeg alle aanvallen van de concurrentie geroutineerd af.

 

Een flink aantal Bromfietsen had ook de tocht naar Jubbega gemaakt. Met maar liefst 9 rijders aan de start was het startveld een flink stuk beter gevuld als in de afgelopen jaren en dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling. Roelof Postma had in de afgelopen winter flink wat tijd in de machine gestoken en dat wierp zijn vruchten af. Postma had in het verleden al vaak aangetoond snel te zijn, maar de betrouwbaarheid liet hem nog wel eens in de steek. Nu klopte alles echter en na mooie gevechten met Lambert Veltman pakte hij een verdiende zege. Lambert Veltman moest zijn meerdere erkennen in Postma. Veltman liet zich echter niet zomaar verslaan en verweerde zich prima. Uiteindelijk waren het kleine foutjes die hem de das omdeden en genoegen lieten nemen met een 2e plaats. Feike van de Vaart snelde zich naar de 3e plaats.

 

Ook de Damesklasse was weer wat gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Met 10 meiden aan het vertrek kon men zich gaan opmaken voor spannende races. Sylvana Postma liet er geen gras over groeien en wist de eerste 2 manches naar zich toe te trekken. Met prima starts en slim rijden pakte ze overtuigende zeges. In de 3e manche was het echter Jessica Elsinga die de overwinning opeiste. Elsinga leek nog even te moeten wennen na de winterpauze maar liet in de 3e manche duidelijk zien dat ze een van de sterkste dames is. In de daguitslag moest ze echter wel Postma voor zich duldden. Ineke Renkema reed naar een keurige 3e plaats. Renkema hield het hoofd goed koel en reed berekenend naar haar podiumplaats. Priscilla Wolgen liet ook zien de winter goed doorgekomen te zijn. Een schuivertje in de eerste heat hielden haar van het podium af, maar ze liet wel zien dat het met de snelheid goed zit voor de rest van het seizoen.

 

De 85cc klasse werd een prooi voor Joey van Kammen. Van Kammen heeft de KTM uitstekend voor elkaar en Joey reed een prima wedstrijd. Door de snelheid van zijn machine goed te gebruiken kon hij een prima zege op zijn palmares bijschrijven. Jeffrey Oppersma leek in eerste instantie op weg naar de zege. Oppersma pakte kopstart in de finale en leek op weg naar een zege toen er rood werd gegeven door een valpartij van Romano Hummel. Hummel, fanatiek als altijd, schoof onderuit in zijn haast Oppersma bij te benen, mocht niet meer deelnemen aan de herstart en eindigde als 10e. Bij de herstart was Oppersma ook weer uitstekend bij de pinken maar moest de zege toch laten aan van Kammen. Anne Bos eindigde in de finale als 3e.

 

Bij de 125cc Jeugd liet Ruben Guikema zien dat zijn titel vorig jaar geen uitschieter was. Guikema heerste als een vorst over het veld en sloot de dag ongeslagen af. De meeste tegenstand kwam van Auke de Graaf. De Graaf maakte de overstap uit de 85cc en liet zien al helemaal gewend te zijn aan zijn nieuwe machine. Zijn series sloot hij winnend af, maar in de finale was Guikema nog even een maatje te groot. Rick Douma sloot de dag af als 3e. Douma begon de dag goed, maar stapte in zijn 2e heat van zijn machine. Boos op zichzelf en teleurgesteld keerde hij terug in het rennerskwartier. Douma moest via de B-finale een plek in de A-finale afdwingen wat overigens prima lukte met een zege.

 

De finale van de ST2 kwam wat moeilijk op gang. In eerste instantie was het Rindert Boonstra die te snel wilde vertrekken en het lint meenam. Bij de herstart haakten Siebe v Dekken en Yvar Yoran de Vries in elkaar en stapten hard van hun machines. 3x is scheepsrecht en was het Berry de Vos die zich uiteindelijk de sterkste toonde. Verrassende 2e was Stefan vd Velde. Vd Velde maakte een uitstekende comeback na een jaartje afwezigheid. Een zeer tevreden Cyriel van Steden mocht zich als 3e op het podium melden. Van Steden moest door ziekte ruim een jaar langs de kant staan maar vierde de 3e plaats als een overwinning. Frank Hamming moest genoegen nemen met de 4e plaats. Na een redelijke start moest Hamming zich een weg naar voren banen. In het aan elkaar gewaagde veld van de ST2 is dat zeker geen makkie. Hamming deed wat hij kon maar kwam niet verder als plaats 4 net voor Rindert Boonstra

 

Een nieuwe klasse op het programma zijn de Veteranen. Deze oudere heren, minimum leeftijd 40 jaar, lieten mooie wedstrijden zien waarin toch nog stevig gevochten werd voor ieder puntje. Haye Dijkstra zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste winnaar. Dijkstra pakte ongeslagen de zege, maar moest er wel flink voor aan het werk. Roel de Vries was een goede 2e, al leek het daar na de series nog niet op. De Vries scoorde niet in zijn eerste serie maar zette dat met een 2e plaats in de 2e serie prima recht. In de finale kon de Vries lang aanspraak maken op de overwinning maar moest toch in de slotfase Dijkstra laten gaan. Met een 3e plaats hield Steven van Dellen de familie eer uitstekend hoog. Met zoon Mark als adviseur en monteur waren die rollen eens omgedraaid en kwam er een mooi resultaat uitrollen voor de man uit Hoogkerk. Juuk Veestra stuurde zijn machine naar een mooie 4e plaats.

 

Zoals altijd zorgde de VT klasse weer voor een hoop spektakel. Door het hele veld werd volop gestreden voor iedere meter en werden er geen cadeautjes uitgedeeld. Liekele de Bruin toonde zich de sterkste. De Bruin nestelde zich al snel aan de kop van het veld en wist een klein gaatje te slaan naar de achtervolgers. Het bleek voldoende voor de zege. Achter zijn rug werd volop gestreden voor de 2e plaats, waarbij meer naast elkaar werd gereden als achter elkaar. Henk Bos wist uiteindelijk met een prachtige inhaalmanoeuvre de 2e plaats voor zich op te eisen, op de voet gevolgd voor Bert van Roozendaal en Yde Verhaag.

 

Spektakel was er ook te zien in de Shorttrack klasse. Met een flink aantal nieuwe namen is ook het aantal kanshebbers op de overwinning flink toegenomen. Uiteindelijk stond er wel weer de zelfde winnaar op het podium. Berry de Vos was alle concurrenten te snel af en begon zodoende het jaar zoals hij het vorige had afgesloten. Dirk Werkman en Enne Sjoerd Alta maakten het aanvankelijk de Vos nog erg lastig. Echter de beide mannen maakten elkaar het leven ook flink zuur en dat gaf de Vos de ruimte die hij nodig had. Werkman zette nog wel alles op alles maar kon de Vos niet meer achterhalen. Leroy van de Weerd keerde ook weer terug op de grasbanen na een lange afwezigheid. Hij scoorde een prima 4e plaats net achter de 3 kemphanen. Jacky de Vries sloot de dag af als 5e. Supermotocrack Ruurd van Roozendaal reed een prima wedstrijd, maar zag zich in de finale uitgesloten van deelname aan de herstart nadat hij van zijn machine was geduikeld.

 

Het VTBM kampioenschap gaat op 3 april verder op het circuit van Vledderveen.