GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Finaleraces Opende
30 september 2012

Op 30 september werden op het gezellige Strandheem circuit in Opende de finaleraces verreden van het VTBM Grasbaan kampioenschap. Na een lang seizoen moesten hier de beslissingen gaan vallen in de meeste klasses. Jammer genoeg niet in alle klasses omdat er op de zelfde dag een ONK wedstrijd werd ingelast in het Friese Noordwolde, waardoor het VTBM bestuur besloot een aantal klassen de finales niet te laten rijden tijdens deze wedstrijd in Opende om ook de ONK deelnemers een gelijke kans te geven voor het kampioenschap. De finales van deze klassen werden verzet naar de traditionele Snertcup waarmee het Baansport seizoen wordt afgesloten.

De Toppers in de Dop klasse mocht in Opende het spits afbijten en de kleine coureurs maakten er een mooi schouwspel van. Jessica Dijkstra kreeg in de trainingen te maken met pech die niet direct opgelost kon worden, even leek het er zelfs op de Jessica niet in actie kon gaan komen in de wedstrijd maar gelukkig kon zij nog een motor lenen en deze werd dan ook snel opgehaald. Na nog even een rondje getraind te hebben kon Jessica op deze motor ook aan de wedstrijd beginnen. Lang hoefde ze niet te wennen want na een slechte start passeerde Jessica vlotjes de ene na de andere concurrent om uiteindelijk keurig de 1e manche te winnen. In de pauze tussen de manches door werd de geleende machine snel aangepast aan de wensen van de kleine blondine en ook de 2 overige manches wist zij eenvoudig op haar naam te brengen. Jessica kon zo afscheid nemen van de Toppers in de Dop klasse met een keurige overwinning. Demi Lageman had het ook goed naar haar zin op de baan van Opende. Met prima starts en slim rijden wist zij het Dijkstra toch telkens knap lastig te maken, in de 1e manche leek ze zelfs lang op weg naar de zege maar in de laatste ronde moest ze zich toch gewonnen geven en moest ze tevreden zijn met de 2e plaats. Ook in de 2e en 3e manche eindigde Demi als 2e waardoor ze ook 2e werd in de daguitslag. De 3e plaats ging naar Youri de Jong, die na een paar mindere wedstrijden weer helemaal terug was aan het front en een mooi duel uitvocht met Jeffrey Turksema. Na 2 manches stonden de 2 gelijk in punten en dus werd de 3e manche doorslaggevend, hierin toonde De Jong zich het sterkst wat hem dus de 3e plaats opleverde.

In de 50cc klasse was het nog spannend wie zich de kampioen mocht gaan noemen. Jarno Terpstra ging met een kleine voorsprong in het kampioenschap deze wedstrijd in en moest bij de beste 3 eindigen om zich kampioen te mogen noemen. Terpstra plaatse zich eenvoudig voor de finale en er leek geen vuiltje aan de lucht om de titel te kunnen pakken. In de finale was het Bridget Portijk die verrassend de kopstart nam en in haar spoor was het Duncan Hoevens die de 2e plaats in nam. Hoevens streed voor zijn laatste kans op de titel en voerde de druk op de jongedame hoog op en wist Portijk al snel te passeren. Hoevens keek niet meer om en eiste de zege voor zich op, Portijk deed het ook prima en reed naar een keurige 2e plaats. Jarno Terpstra had blijkbaar toch wat last van de zenuwen en moest een slechte start goed maken en vocht zich naar voren door het veld. In de laatste ronde ontspon zich een zinderend gevecht met Leon Mijerink om de 3e plaats maar Meijerink hield het hoofd koel en Terpstra eindigde zo als 4e. Door dit resultaat was het kampioenschap niet beslist want Hoevens had zijn laatste kans gegrepen met de overwinning en door de 4e plaats van Terpstra stonden beiden gelijk in punten waardoor het kampioenschap beslist moest worden in een run-off. Beide rijdertjes moesten zich dus nog 1x opladen voor een alles of niets race, Terpstra lukte dat het best en met een bliksemstart nam hij gelijk de leiding in deze run-off. Jarno maakte geen enkele fout meer en hoewel Duncan de druk vol op de ketel zette kon hij naar de overwinning rijden en zo zijn 1e titel binnenslepen.

Oege de Haan pakte de zege en de titel in de 65cc klasse. Oege was gedurende het hele jaar overtuigend de sterkste in deze klasse en liet dat ook nu weer zien. De concurrentie werd geen enkele kans gegund en met een kleine voorsprong pakte de Haan alweer zijn 6e seizoenszege. De strijd om de 2e plaats was geheel open. Jelke Baarda en Sybe Grouwstra kwamen met een gelijk aantal punten naar de seizoensfinale en dus moest deze wedstrijd uitsluitsel gaan geven wie de 2e plaats voor zich zou gaan opeisen. In de series wist Sybe Grouwstra zijn directe concurrent nog even af te troeven maar in de finale was het Jelke die het snelst van de 2 was. Baarda nam een goede start en nestelde zich direct op de 2e plaats en reed de wedstrijd bekeken uit. Grouwstra kwam bij de start wat minder goed weg maar wist nog in de 1e ronde de 3e plaats in handen te nemen om vervolgens het vizier te richten op de 2e plaats van Baarda. Grouwstra plaatste aanval na aanval maar kon nergens het gaatje vinden om zich langs Jelke te wurmen. Jimmy Tuinstra zat op de 4e plaats en maakte het de beide mannen voor zich het er niet makkelijker op. Grouwstra moest uiteindelijk tevreden zijn met een 3e plaats net voor Tuinstra. In de B-groep was het verrassend Leon Mijerink die de zege pakte in zijn 1e optreden op de 65cc. Kyra Wassenaar reed een sterke wedstrijd en eindigde als 2e net voor Fardau de Ree.

Veel toeschouwers keken uit naar het gevecht om de titel in de 85cc klasse. Lazar de Vries kwam als klassementsleider naar Opende maar Jeffrey Oppersma had het gaatje gedicht tot op 1 puntje. Helaas zou het niet tot een titanenstrijd komen, in de 1e serie liep de KTM van Jeffrey vast en werd hij gedwongen langs de kant toe te kijken, Oppersma kon nog wel de motor lenen van Eric Nammensma en wist zich hiermee te plaatsen voor de A-finale via de B-finale. Nammensma zat echter ook in de A-finale en dus zat Jeffrey weer zonder motor. Gelukkig was nu Oege de Haan bereid zijn 65cc machine uit te lenen maar hiermee was Oppersma kansloos en eindigde als 6e. Voor Marcel Vlig en Robin Hamminga was de wedstrijd toen al lang voorbij, beiden waren in gevecht met Oppersma om de leiding toen de KTM vastliep en konden hem niet meer ontwijken. Bij deze zware crash liepen de machines van Vlig en Hamminga zware schade op waardoor zij de wedstrijd niet meer konden vervolgen. Lazar de Vries kwam als klassementsleider naar Opende en liet zich door al deze zaken niet van de wijs brengen. De Vries reed keurig berekenend zijn series en plaatste zich eenvoudig voor de A-finale. In deze A-finale had hij nog even het nodige te stellen met Gert Poolman maar wist zich uiteindelijk net los te maken en reed zo naar zijn 1e titel tot grote vreugde van zijn fans. Gert Poolman finishte keurig als 2e net voor de sterk rijdende Rick Grasdijk.

Jessica Elsinga was ongenaakbaar in de damesklasse en reed eenvoudig naar de zege. Achter haar rug werd echter fel gestreden door Anderea de Vries en Ineke Renkema. Beide dames zaten elkaar gedurende het hele seizoen al fel in de haren en ook nu was het niet anders. Bij het ingaan van de 3e manche stonden beide dames gelijk in punten en dus zou deze manche de beslissing gaan brengen, Anderea nam de beste start van de 2 en ging in het kielzog van Jessica Elzinga er snel van tussen. Ineke wist nog wel tot aan het achterwiel te komen van de jongedame uit de Westereen maar Anderea liet zich de kaas niet meer van het brood eten en sloot de dag af als 2e voor Renkema.

In de Veteranenklasse reed Henk Kramer onbedreigd naar de zege en stelde zo de overwinning in de Veteranencup veilig. Met 3 manche overwinningen liet Henk de concurrentie geen enkele kans. Jappie Pijpker was ook weer eens van de partij en reed een uitstekende wedstrijd. Met 2x een 2e plaats en 1x een 3e verzekerde hij zich van de 2e plaats in de daguitslag, in het kampioenschap speelde hij echter geen rol van betekenis meer. Henk Haantjes maakte het podium vol als 3e. Haantjes reed onverstoorbaar zijn rondjes in Opende en zijn degelijke optreden werd keurig beloond. Simon Reitsma zag zich na een val in de 1e manche al gelijk kansloos voor een podium plaats maar wist zich desondanks toch nog naar een 4e plaats te knokken net voor Jelle Booi.

De VT klasse staat altijd garant voor leuke en spannende wedstrijden en bijbehorende verrassende uitslagen. Het veld is doorgaans erg aan elkaar gewaagd en dat maakt deze klasse ook voor de neutrale toeschouwer tot een bijzonder boeiende strijd. In Opende was het Eric Hermsen die de zege voor zich opeiste. Hermsen was de hele dag lekker op dreef maar maakte ook de nodige fouten die hem in de series nog wel eens een paar plaatsen kostten. In de finale ging Hermsen stevig in de slag met Rienk Roersma en Rene Brandsma. Brandsma kon zelfs even de leiding nemen maar maakte vervolgens een flinke fout waardoor hij terug viel in het veld en weer van voren af aan kon beginnen. Roersma kwam vervolgens aan de kop maar kwam vol onder druk van Hermsen en liet de deur even op een kiertje staan, Hermsen was er als de kippen bij en nam de leiding over om als 1e te finishen net voor een balende Roersma. Hendrik de Boer reed een bekeken wedstrijd, de Boer was als klassementsleider naar Opende gekomen en had aan een plaatsje in finale al voldoende voor de titel. De Boer bemoeide zich in de finale niet met de strijd maar sloop er mooi tussendoor en pakte met de 3e plaats de titel in de VT klasse. Rene Brandsma wist zich nog terug te vechten tot de 4e plaats net voor Siebren Hoekstra.

Voor een aantal klassen waren de wedstrijden in Opende dit jaar niet de finale van het VTBM kampioenschap, door een ingelaste ONK in Noordwolde besloot het bestuur van de VTBM om deze klassen een Open Bekerwedstrijd te laten rijden in Opende en de kampioenschapfinale uit te stellen tot de Snert Cup races in Vledderveen.

Tot deze klassen behoorde ook de Bromfietsklasse, hoewel geen KNMV klasse werd toch besloten ook deze klasse de finale te laten rijden in Vledderveen omdat Roelof Postma ook uitkomt in de klasse Specials Nationalen bij de KNMV. Jan de Vries pakte ook nu de overwinning en liet zo weer zien bezig te zijn aan een uitstekend seizoen. De zege werd hem echter niet cadeau gedaan want hij moest flink aan de bak om Olav den Engelsman en Egbert Schaap achter zich te houden. Den Engelsman schakelde zichzelf uit voor een topklassering door motorpech in de 1e manche maar nam revanche in de 2e manche door deze te winnen. Egbert Schaap vocht voor wat hij waard was en pakte in elke manche keurig een 2e plaats wat hem zo naar de 2e plaats in de daguitslag bracht. Thijs de Vries kende dit seizoen tot nu toe veel pech, mechanische problemen en valpartijen stonden vaak een goede klassering in de weg maar nu ging alles een keer goed voor hem en scoorde hij een dik verdiende 3e plaats.

Ook de 125cc Jeugd reed niet voor de kampioenspunten in Opende. Dit tot teleurstelling tot de in uitstekende vorm verkerende Richard IJbema die op zijn thuisbaan graag de aanval had geopend op de klassementsleiders in zijn klasse. IJbema verbeet de frustratie en gaf zijn stoute plannen vorm door ongeslagen de overwinning voor zich op te eisen. In de finale rekende hij koeltjes af met een fel strijdende Stef Hamstra die op de streep maar een paar meter te kort kwam op IJbema. Ynte van Hyum plaatste zich via de achterdeur van de B-finale voor de A-finale waarin hij Joey van Kammen net wist te troeven en zodoende de laatste podiumplaats voor zich opeiste. Van Kammen werd de beste 2-takt rijder met de 4e plaats.

In de ST2 klasse ging de zege naar Jan Okke Loonstra. Jan Okke reed een uitstekende wedstrijd maar moest nog even flink aan de bak om de snel gestarte Joery de Vries te achterhalen. Loonstra slaagde daar echter vlot in en kon daarna eenvoudig naar de zege rijden. De Vries finishte keurig als 2e terwijl achter zijn rug keihard geknokt werd om de laatste podiumplaats. Uiteindelijk besliste Richard IJbema dit gevecht in zijn voordeel net voor Evert van Til.

Olav den Engelsman pakte de zege in de Shorttrack klasse. Op zijn dikke ST3 KTM pakte hij een goede start en kon vervolgens alle aanvallen van de verbeten aanvallende Jan de Jong afslaan. Joery de Vries wist zijn beide series te winnen maar kon deze reeks in de finale niet vasthouden en pakte een 3e plaats. Sietse Boek eindigde keurig als 4e na via winst in de B-finale zich voor de A-finale geplaatst te hebben.

Traditiegetrouw werd ook de Peenderklasse weer verreden. In deze klasse komen rijders uit Opender regio aan de start voor het eigen Peender kampioenschap. Rick Douma mag zich voor 1 jaar de Kampioen van Opende noemen, op zijn 125cc TM pakte Rick keurig de kopstart en met slimme rijlijnen wist hij de concurrentie op hun zware 4-takten af te troeven. Gerard Bijlsma liet zien het kunstje nog altijd niet verleerd te zijn en reed een prima wedstrijd maar moest ondanks 2 gewonnen series in de finale het hoofd buigen voor het jonge talent. Lois Boersma maakte het podium vol.